Odoo ERP bedrijfssoftware
Wat is een ERP systeem en heb ik het wel nodig? Wat is het verschil met CRM?
Alpiek geeft antwoord op jouw vragen!

Wat is ERP bedrijfssoftware?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Kortweg: bedrijfssoftware voor het plannen van mensen en machines binnen jouw organisatie. 

Het doel van ERP is het efficiënt inzetten van deze middelen. ERP is niet enkel een stuk software, ERP is een combinatie van processen en afspraken. ERP raakt eigenlijk alles binnen een bedrijf, van verkoop tot logistiek, van productie tot inkoop. CRM is weer een onderdeel dat klanten en verkoop in kaart brengt. Bedrijfssoftware als een ERP-systeem kan hierbij helpen door medewerkers te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken in het kader van ERP.

Mocht je overwegen een ERP-systeem aan te schaffen, bedenk dan dat dit maar een (klein) deel van de oplossing is: procedures, werkmethoden, werkinstructies en afspraken zijn minstens, zo niet nog belangrijker.


Wanneer beginnen met ERP?

De keuze voor een ERP systeem kan van een aantal factoren afhangen.

Zo kun je kiezen voor een ERP als je het overzicht kwijt bent op de financiële en operationele prestaties van je bedrijf.  Vaak is dit het geval als je verzuipt in de spreadsheets en kattenbelletjes die op je of op de bureaus rondhangen.

Een andere reden zou kunnen zijn dat je je bedrijf wil verkopen. Een goed systeem geeft de juiste informatie en versterkt het vertrouwen in je organisatie.

Natuurlijk zijn er ook nog de bedrijven die starten en vanaf dag één de zaak onder controle willen hebben.

Een ERP systeem is geen must, dus bedenk altijd of de kosten die je moet maken, de opbrengsten van het systeem niet overstijgen. Een goede ROI (return of investment) is belangrijk.


Wat kost ERP?


Omdat ieder bedrijf op zijn eigen manier georganiseerd is, zijn eigen management cultuur en zijn eigen USP (Unique Selling Points) heeft en hier ook op wil sturen is deze vraag is moeilijk te beantwoorden.
Wel kunnen we iets zeggen van de verschillende kosten soorten waarmee je te maken hebt.

Directe kosten:

Eenmalige kosten:

• Implementatie

• Setup kosten

En terugkerende kosten:

• Licenties

• Hosting*

Indirecte kosten*:

• Hardware

• Software


Hoe voer ik een ERP systeem in?

Om problemen tijdens de invoer van een ERP systeem te voorkomen is het maken van een implementatie plan heel belangrijk. In dit plan zullen de volgende zaken goed beschreven moeten worden:

Doel van de invoering

Beschrijf wat je wilt bereiken, stel de W-vragen: wat, waarom, wie en wanneer.

Proces beschrijvingen

Beschrijf de processen zoals ze nodig zijn, niet zoals je ze vandaag heb ingericht. Wellicht kun je hier beter user-stories gebruiken. Als je processen beschrijft zoals ze vandaag zijn, leidt dit vermoedelijk tot geen verbetering.

Fit/analyse

In deze analyse wordt bekeken hoe de processen binnen de gekozen oplossing kunnen worden geïmplementeerd, ook worden de gaten (gaps) in de software duidelijk waarbij gekozen zal moeten worden deze software- of procesmatig op te lossen.

Detail plan werkelijke invoering

Werk met duidelijke verantwoordelijkheden, minimaal een interne en een externe projectmanager van de leverancier. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie kunnen project- en stuurgroepen worden ingesteld. Betrek zoveel mogelijk de medewerkers bij het proces, maak ze indien mogelijk medeverantwoordelijk voor een deel van de implementatie. Het hebben van een projectplanner is een must. Let op: het is jouw project, dus zorg dat je in de 'lead' blijft.

Opleiding

Door medewerkers actief te betrekken bij de implementatie groeien ze mee met het systeem en worden ze al voor een deel opgeleid. Soms is extra opleiding nodig, kies in dat geval voor een train-de-trainer oplossing, een medewerker die andere gebruikers traint. Dit zorgt voor een grotere betrokkenheid, dus snellere implementatie en minder kosten. Alle medewerkers zullen moeten worden getraind, ook het top en middel management.

Houd er rekening mee dat mensen op verschillende manieren training nodig hebben.

Welke soorten ERP oplossingen zijn er?


Het ERP systeem Odoo

Wij bij Alpiek zijn van mening dat een ERP systeem niet complex hoeft te werken. Een software oplossing voor alles wat jouw bedrijf nodig heeft. Of je nu retailer, groothandel, service bedrijf of een productie bedrijf bent. Odoo biedt dit!

Alle informatie altijd en overal

Als het systeem volledig geïntegreerd werkt, betekent dit dat je op ieder moment kunt beschikken over alle informatie om de juiste beslissingen te kunnen nemen.


Hoe werkt het?

De ERP software van Odoo is door haar modulariteit geschikt voor iedere bedrijfsgrootte.
Breng structuur aan in je bedrijfsprocessen en automatiseer ze door het gebruik te maken van alle beschikbare standaardapplicaties die perfect met elkaar integreren.

Alpiek wil je graag helpen met het optimaal inrichten van de applicaties. 

Laat meer zien!


Odoo is innovatief

Odoo is een combinatie van CRMWMSinkoop en MRP, en nog veel meer en ook nog eens volledig geïntegreerd. Als modern ERP systeem is het voorzien van webshops, social media en marketing ondersteuning. Uiteraard draait Odoo in de cloud en is het beschikbaar op alle platforms als PC, tablet en smartphone.

Oplossingen zoals de bestaande dure en complexe systemen als SAP, Salesforce en Netsuite zijn met Odoo volledig overbodig geworden.Odoo heeft inmiddels 5.000.000+ gebruikers.

Doe ook mee. Alpiek helpt je graag.